pernillaskreativa.blogg.se - january 2017

Första veckan på Allmogegården i Tolarp

Och vilken vecka sen!

Jag var väldigt nervös i söndags när Peter skulle skjutsa mig till Tolarp, men jag kom ganska sent på kvällen så jag packade mest upp mina saker i mitt rum, åt kvällsmat och sen var det läggdags.
Första och andra dagen spenderade jag med att hjälpa till hos hönsen och ankorna.
Vi fick gå en rundvisning på ägorna och fick berättat för oss om hur ägorna sätt ut från början och hur det planterats massa skog (pga någon lag om att all jordbruksmark som inte användes skulle planteras skog på istället) som de sedan börjat avverka skogen för att få gården att åter gå till sitt ursprung.
Jag fick även lära mig hur man gör ost, fil och yoghurt. Men helt ärligt måste jag nog vara med lite fler gånger på det för att komma ihåg hur vi gjorde, haha.
 
Tredje och fjärde dagen fick jag hjälpa till att mata grisarna och en av dagarna spenderades mycket ute i skogen för att bränna ris och lägga iordning stockar. Den dagen tyckte nog Luna bäst om, för då fick hon springa omkring lös medan vi jobbade. Hon passade även på att smita iväg lite för att stå och skälla på kossorna!
 
Och igår (fredag) fick jag hjälpa till att mjölka kor. Sen hade vi tid för fördjupningsämnen, och jag har valt att fördjupa mig i spinning just nu. Så under veckan har jag och några andra börjat tvätta och torka ull som vi sedan ska spinna av.
Tanken var att jag skulle sätta mig och läsa lite i en bok om spinning, men först tänkte jag att jag skulle passa på att gå ut och fota lite medan jag ändå hade tid till det. Så jag gick i godan ro fotade och var på väg ner till ladan för att fota de 2 kalvar som är där inne, för de är så söta så det nästan gör ont! Men innan jag ens gått in i ladan så kommer en av de andra eleverna ut och berättar att en av korna har kalvat. Så jag skyndar mig att ta upp Luna och stänga in henne i mitt rum, för jag vill inte att hon ska följa efter och skälla inne i ladan, sen skyndar jag mig tillbaka för att få se kalven. Och det var helt fantastiskt!! Eftersom det bara var jag, den andra eleven och Maria (som äger gården) där inne så fick jag hjälpa till och torka av kalven och jag fick även hjälpa till att mata den <3 De sa att kalven ska få heta Pernilla för att jag var första tjejen (utöver Maria då såklart) som fick se kalven (':
Det var verkligen en helt fantastisk känsla att få se en kalv som inte ens var 1 timme gammal. Och vilken tur jag hade sen, för de hade sagt hela veckan att kon skulle kalva när som, men när hon inte hade kalvat än på fredag morgon så tänkte jag att hon säkert kalvar under helgen när nästan alla har åkt hem, men icke då! Hon hann kalva 1 timme innan jag skulle åka hem, och jag är så jävla glad för det, för det var verkligen en upplevelse att få hjälpa till att ta hand om en nyfödd kalv!
 
Så ja, det har varit en helt fantastisk vecka, och än har jag måååånga veckor kvar att spendera på Allmogegården i Tolarp (:
 
 

Mina kreationer under 2016, de utan videor

Här kommer sammanställningen med saker jag skapat under 2016 (som det inte finns någon instruktionsvideo till).
 
Både byxor och tröja har jag gjort själv. Tröja är en favorit! Byxorna är jag däremot inte så förtjusta i med själva passformen (färgen och att det är manschester älskar jag!), tyget töjs så snabbt och de bli jätte slappa.. Mina första manschester jag sydde var i ett tyg som var stretch i, men har inte hittat något sådant igen tyvärr.
 
Coiffer, den lila gjorde jag till min farmor och den svarta gjorde jag bara för att vi skulle göra coiffer i skolan. Är inte så mycket för andra huvudbonader än mössa.
 
Byxorna och hatten gjorde jag under 2016, tröjan har jag stickat tidigare (: Har samma problem med de här manschesterbyxorna som det är med de andra. Så synd för jag gillar verkligen färgerna på dem! Jag får fortsätta att hålla utkik efter menschester med stretch, Hatten tycker jag är jätte fin och mysig, men som sagt är jag en mössmänniska. Händer att jag ibland har på mig hatten, men det känns som den ska blåsa av hela tiden, och jag har inte riktigt lust att springa omkring som ett fån och jaga hatten (jag springer aldrig).
 
Gröna manschester. Dessa sprak i rumpan när jag var på jobbet... ): Och sjalen har jag gjort själv vid ett tidigare tillfälle.
 
Hihihihihihi! Sydde denna gulliga tröja till Momo när han hade ett stort sår/eksem på hela sidan av kroppen. Tyckte så synd om honom att han behövde ha tratt på sig hela tiden + att de andra katterna slickade på hans sår så det inte fick läka ifred.. Satte på honom tröjan innan jag skulle till skolan, var borta kanske.. 3h? Var iallafall inte så länge, men när jag kom hem så hade han lyckats krångla sig ur tröja och kräkts på den... Tack för den.. haha (:
 
Ett par tofflor, gjorde på päls från en av mammas hundar (newfoundland/landser) och ull. Tovade en tygbit som jag sedan klippte ut delar i och sydde ihop (:
 
Tänkte pröva på att sy med lapptäcksteknik, och min tanke var först att sy ett stort träd med massa blad och blommor. Men när jag gjort själva "stammen" så såg jag en Pikachu istället, så då fortsatte jag att göra Pikachu och så tryckte jag en pokéboll som jag kunde ha som bakgrund (:
 
Okej, har trykt och sytt upp såååå många tygkassar :D Perfekt sak att sy av sina provtryck när man gjort nya mönster! Saknar att vara i skolan och trycka. Men har fått upp en bord i källaren, så ska se om jag lyckas trycka lite saker här hemma istället (:
 
En soliga dag i våras/sommras så hade jag till och med ro att sitta ute och måla av mig själv när jag målar av min kompis som spelade gitarr. Det hör inte till vanligheten att jag har ro att måla.
 
Prövade på att nåltova i skolan, vilket resulterade i en bild på ett kattdjur som var på nattjakt :D
 
Hujedamig.. Denna slet jag med, och dyr blev den också.. Började virka på den, men garnet räkte inte och jag hade köpte det i kiruna och kunde inte hitta det i några av de butikerna som finns här i närheten. Men lyckades hitta på nätet så jag kunde beställa! Bara det att jag beställde för lite.. och det slutade med att jag fick beställa garn 3 gånger! Och varje gång var frakten dyrare än själva garner. Så denna sjalen har kostat mig runt 700:- Tur den är både fin och mysig!
 
Sydde ett par fina shorts av ett gardintyg :D Älskar dem!
 
Fick äran att sy en studentklänning till min syster! Plus att min mamma hade samma klänning på sig när hon gifter sig (bilder på det finns här). (:
 
Jag och Jennie gjorde öronhängen i fumo lera till våra halloweenkläder.
 
Alltså! Bästa halloweenkläderna ever. Maria och Luise, kvinnliga verisonen av Mario och Luigi. Alltid kul att göra sina egna halloweenkläder och extra kul när man har en annan sytok och göra matchande kläder med :D
 
En mysig tröja som jag sydde i höstas, då jag tyckte jag behövde någon mer lite varmare tröja (:
 
Denna får jag nästan lite ångest över när jag ser... Började sticka, på vad som skulle blivit en tröja, typ i februari tror jag. Och den var så långtråkig att sticka. Och fick dra upp armen 3 gånger innan jag insåg att det inte skulle gå att ha en arm. Så då fick det bli ett linne! Men den är väldigt mysig och värmande när det är riktigt kallt.
Strumporna och benvärmarna har jag också stickat, men vid ett tidigare tillfälle.
 
Jag är ju ingen person som klär mig i rosa, men den här klänningen är jag så himla nöjd med! Tyvärr har jag ingen bättre bild på den. Jag sydde denna klänninge enbart i syfte att jag skulle ha på mig den när min mamma och styvpappa gifte sig. Tjejerna skulle ha rosa.. Men den här "rosa" kan jag leva med (: Och skulle vilja sy flera klänninger i detta stuket, fast i färger jag är mer bekväm i.
 
Sjöjungfrufilt som min syster önskade sig i julklapp. Så underbart när folk önskar sig saker så man får en liten utmaning och måste vara kreativ :D Det var lite svårt att ge bort filten i julklapp då jag blev väldigt fäst vid den själv!
 
Ytterligare en julklapp, till min andra syster. Denna var också lite svår att ge bort (eller nja inte egentligen med tanke på att den är rosa..) för den var så himla mysig! Men håller på för fullt att stickar en mösshalsduk till mig själv nu, i varmt gosigt ull garn.
 
Så.. det var det hela det! Nu får jag se till att vara lika kreativt skapande under 2017 :D

Mina kreationer under 2016, de med videor

Äntligen så ska jag göra ett sammanställningsinlägg av vad jag skapade under 2016, men jag får bestämt dela upp det i 2 inlägg då ni annars skulle bli helt överbombaderade med bilder.
 
I detta inlägget så ska jag visa saker jag gjort som det finns instruktionsvideor för (: Jag har inte gjort alla videorna under 2016, utan en del är gjorda tidigare, men sakerna jag gjort på bilderna är gjorda under 2016.
När man lägger ihop allt man gjort under året och sammanställer såhär så blir man lite paff över hur mycket man faktiskt gjort, och jag har nog ändå inte fått med allt då jag varit lite slarvig med att fota.

Klicka på bilden för att komma till videon (:
 
Vid halloween fick jag feeling och knåpade ihop ett diadem med fladdermöss (:
 
Gosedjur, val och hjärteälgar. Hjärteälgarna är insperarede av en bild min lillasyster målat, har även gjort tryck av hjärteälgen.
 
Girlang med rosetter, enkelt och festligt att knåpa ihop (: och perfekt för att använda spillbitar!
 
Sicksack filt, bebis storlek.. Eller ja, för min del får det väl vara katt storlek.
 
Jag prövade att växtfärga med massa olika saker, en del blev alla tiders, andra hände det knappt något alls med.. Här ser ni resultatet av att färga med skal från rödlök och gullök, ingen större skillnad.
 
Sen hade jag ju mitt tema JUL på youtube och först ut var hur man stickade en tomteluva (:
 
En luciakrona som var med på teamat JUL.
 
Denna är nog lite favorit av sakerna på temat JUL, kan bero på att den glimmar och blänker! Lite roligare och färggladare än en krans av granris (: Fast granriskransar är ju faktiskt ganska mysiga!
 
En virkad liten snögubbe. Han är så charmig med sin lilla hatt! Denna var riktigt rolig att skapa (:
 
Lite nostalgi med smällkarameller. Saknades bara bokmärken med änglar men i brist på änglar (och det faktum att jag inte är så förtjust i änglar) så pimpade jag istället mina med pärlor.
 
Blingbling öronhängen gjorda av små julgranskulor :D
 
Har gjort så många spishanddukar.. Men de är så praktiska att hänga på ungslukan och perfekta presenter till alla som redan har allt (: Ska tillägga att i videon så syr jag en kant rund hela överdelen, vilket jag inte gör längre. Nu syr jag bara igen öppningen med 2 sömmar nära varandra, just so u know (:
 
Jag har alltid varit en pokemon nörd, och dessa började jag filma innan Pokémon go släpptes, men släppte inte videon fören efter Pokemon go släppts. Anledningen till att jag inte släppte dem tidigare var för att när jag prov virkade den första pokébollen så blev den perfekt! Men när jag skulle filma så blev det helt skevt och dant och jag tappade helt lusten att filma klart och lägga ut videon. Men så släpptes Pokémon go och det blev en sådan Pokémonhysteri och min motivation kom tillbaka :D Och de var perfekta leksaker till min lilla Luna<3
 
Fick även lite inspiration till att virka Pikachu, och jag är egentligen sugen på att göra flera andra pokémon, men då måste jag införskaffa garn i rätt färger och det har jag inte råd med just nu. Men någon gång ska jag nog lyckas knåpa ihop fler :D
 
Dessa tofflor blev till tack vara en följare på youtube som frågade om jag kunde göra en video på stickade tofflor. Så kom med förslag! För kan vara så att förslaget ni kommer med ger mig en sjuhelsike massa insperation :D
 
Att jag inte kom på att jag kunde göra sådana här torgvantar tidigare alltså, så himla enkela men så himla praktiska (:
 
Lite mer saker från tema JUL, som denna ljuslykta som har varit en mysig prydnad här hemma under dessa mörka månader. (OBS! med extremt stora versaler, man ska absolut inte använda riktiga värmeljus i en den här lycktan, utan bara värmeljus med ledlampa!)
 
Mina små granar av ståltråd och pärlor, som jag har haft en tendens att sitta och trycka på när jag är lite rastlös. Så inte är de bara en fin dekoration, utan perfekt stressredskap!
 
 Och sist ut på denna sammanställningen blir min grilang med vimplar, så kan användas som dekoration i julgranen eller att hängas upp som festlig detalj.
 
Puh.. detta var en lång sammanställning och ändå har vi en till att se fram emot :D Nästa sammanställningen blir en på saker som det INTE finns instruktionsvideor till, för ibland gör jag faktiskt saker efter andras mönster (;

Vad har ni skapat för fina saker under 2016? (: Länka gärna i en kommentar! Alltid kul och inspirerande att se vad andra skapat :D