pernillaskreativa.blogg.se - Första veckan på Allmogegården i Tolarp

Första veckan på Allmogegården i Tolarp

Och vilken vecka sen!

Jag var väldigt nervös i söndags när Peter skulle skjutsa mig till Tolarp, men jag kom ganska sent på kvällen så jag packade mest upp mina saker i mitt rum, åt kvällsmat och sen var det läggdags.
Första och andra dagen spenderade jag med att hjälpa till hos hönsen och ankorna.
Vi fick gå en rundvisning på ägorna och fick berättat för oss om hur ägorna sätt ut från början och hur det planterats massa skog (pga någon lag om att all jordbruksmark som inte användes skulle planteras skog på istället) som de sedan börjat avverka skogen för att få gården att åter gå till sitt ursprung.
Jag fick även lära mig hur man gör ost, fil och yoghurt. Men helt ärligt måste jag nog vara med lite fler gånger på det för att komma ihåg hur vi gjorde, haha.
 
Tredje och fjärde dagen fick jag hjälpa till att mata grisarna och en av dagarna spenderades mycket ute i skogen för att bränna ris och lägga iordning stockar. Den dagen tyckte nog Luna bäst om, för då fick hon springa omkring lös medan vi jobbade. Hon passade även på att smita iväg lite för att stå och skälla på kossorna!
 
Och igår (fredag) fick jag hjälpa till att mjölka kor. Sen hade vi tid för fördjupningsämnen, och jag har valt att fördjupa mig i spinning just nu. Så under veckan har jag och några andra börjat tvätta och torka ull som vi sedan ska spinna av.
Tanken var att jag skulle sätta mig och läsa lite i en bok om spinning, men först tänkte jag att jag skulle passa på att gå ut och fota lite medan jag ändå hade tid till det. Så jag gick i godan ro fotade och var på väg ner till ladan för att fota de 2 kalvar som är där inne, för de är så söta så det nästan gör ont! Men innan jag ens gått in i ladan så kommer en av de andra eleverna ut och berättar att en av korna har kalvat. Så jag skyndar mig att ta upp Luna och stänga in henne i mitt rum, för jag vill inte att hon ska följa efter och skälla inne i ladan, sen skyndar jag mig tillbaka för att få se kalven. Och det var helt fantastiskt!! Eftersom det bara var jag, den andra eleven och Maria (som äger gården) där inne så fick jag hjälpa till och torka av kalven och jag fick även hjälpa till att mata den <3 De sa att kalven ska få heta Pernilla för att jag var första tjejen (utöver Maria då såklart) som fick se kalven (':
Det var verkligen en helt fantastisk känsla att få se en kalv som inte ens var 1 timme gammal. Och vilken tur jag hade sen, för de hade sagt hela veckan att kon skulle kalva när som, men när hon inte hade kalvat än på fredag morgon så tänkte jag att hon säkert kalvar under helgen när nästan alla har åkt hem, men icke då! Hon hann kalva 1 timme innan jag skulle åka hem, och jag är så jävla glad för det, för det var verkligen en upplevelse att få hjälpa till att ta hand om en nyfödd kalv!
 
Så ja, det har varit en helt fantastisk vecka, och än har jag måååånga veckor kvar att spendera på Allmogegården i Tolarp (:
 
 

Kommentarer :

#1: M

Vilka fina bilder.

Svar: Tack :)
Pernilla Einarsson

skriven
#2: M

O så blev jag nyfiken på vad det är för något du är på? Utbildning? Kurs? Arbete?

Svar: Jag går en 11månader lång utbildning på småbrukarlinjen på Mullsjös folkhögskola (: Kika in på deras hemsida så hittar du massa information om utbildningen!
Pernilla Einarsson

skriven
#3: Kalla mig M

Tack, det ska jag göra :)

skriven
#4: Emma%2525252520Svensson

Så himla vackert, fint, häftigt och lärorikt och jag är så avundsjuk! Ska bli så roligt att följa dig på gården! Kalvar är verkligen fantastiskt mysiga <3

Svar: Det är helt underbart där! Och kalvarna är så jäkla söta! Skuttar runt och viftar på svansen, det är så man smälter!Tyvärr blir det inte så mycket från Tolarp som jag skulle önskat. Men kommer iallafall bli en del (:
Har skrivit en lång förklaring i mitt senaste blogginlägg, så slipper jag förklara allt här med..
Pernilla Einarsson

skriven

Kommentera inlägget här :