pernillaskreativa.blogg.se - Hur jag gör harembyxor

Hur jag gör harembyxor

Sa ju för lääänge sedan att jag skulle visa hur jag gör harembyxor och nu har jag äntligen tagit mig tiden att fota samtidigt som jag syr dem. Dock så är bilderna kanske inte så förståliga men jag ska försöka skriva och förklara så gott det går (:
Blev väldigt många bilder, men bättre att jag är övertydlig en otydlig!
Jag valde att visa hur man gör harembyxor med fickor (det är betydligt lättare att göra utan fickor).
Först klippte jag ut alla delar, detta är sidorna. 2st bitar som mäter 90x50cm.
Detta är bak och fram och den mäter 25cm upp till och 65cm ner till i bredden. Och den är 80cm på höjden Och jag snedar bara rakt ner. Dock så bör man klippa den nedre delen lite böjd uppåt. Jag har inte gjort det här för jag syr alltid det på overlocken, men det är för att det inte ska hänga så fult.
Linningen som är dubbelvikt. Mäter 11cm dubbelvikt (så 22cm om man inte klipper mot vikt kant). Denna behövs bara 1 av och den ska mäta lika långt som sidorna och bak o fram mäter tillsammans, så 50+50+25+25=150-sömnsmån.
Sen syr jag ihop sidorna och bak och fram sidan med varandra. Jag syr ju på overlocken, men har man inte någon overlock så syr man ihop det med en raksöm och sedan en sicksack i kanten.
Det kan ibland skilja lite på benen fram och bak (troligen för att jag inte nålar utan bara syr rakt upp och ner) så gör det de så är det bara att klippa det jämt. Och benet ska vara lite längre än bak och fram eftersom det ska sättas i resår i benet.
Sen när bena är till klippta så syr man ihop dem och syr samtidigt ihop bak och fram nertill och som sagt så syr man fram och bak så det blir som en båge. Och det gör man ju då för att det ska bli ett snyggare häng på dem.
Sen mäter man hur lång resåren behöver vara runt benet.
Och så overlockar (eller sicksackar) man benkanten.
Viker in den så pass mycket att man kan sy så resåren går att trä in.
Och så syr man en bit och så att resåren får plats. Och så syr man INTE ihop hela vägen runt utan lämnar det lite öppet så man får in resåren. Och den öppningen behöver man inte sy igen, för om resåren går av så har man redan en öppning och slipper sprätta upp, och den syns inte om man gör den väldigt liten.
Sätter resåren på en säkerhetsnål (och sätter en i andra änden som ett stopp) och drar igenom. Och sen syr man ihop resårkanterna med varandra.
Sådär, då är resåren klar i bena.
Sen klipper man ut så stora fickor man vill ha och syr resår (eller sicksack) i de delar som kommer vara öppningen och sedan syr man ihop de andra 3 kanterna.
Här är sömen som går mellan fram(till vänster) och sida(till höger) och man nålar fast fickan på sidstycket. Och så gör man lika dant på andra sidan brevid framstycket.
Sen overlockar(eller sicksackar) jag också runt hela byxöppningen innan jag syr fast fickan.
Så nålar jag fast fickorna genom att vika byxöppningen över främre sidan av ficköppningen.
Sen syr jag fast fickan i byxöppningen. Så det blir bara en söm vid fickan och kommer synas.
Sen syr jag ihop kanterna på linningen.
Sen nålar jag ihop linningen i byxöppningen och o bakre sidan av fickorna och syr ihop med en raksöm.
Det kan bli lite omständigt att sy ihop vid fickorna och om kanten råkar vika sig såhär så brukar jag sy en stickning igen på det ocj vika till den så att den inte snurrar ut så.
Allt ihop sytt och det är bara resåren och knappar kvar.
Och eftersom detta är lite tyngre tyg så syr jag först med en resårtråd i undertråden. Och jag syr det med sådant avstånd mellan varje söm så att det får plats ett resår band imellan.
Jag syr resår med längsta avstånd.
Så kommer det se ut såhär. Om man har ett lättare tyg så kan det räka med att sy såhär och strunta i att sätta i resårband. Men det märkar man när man sytt klart alla dessa sömmar. För om det inte räcker så kommer ju inte byxorna sitta uppe när man tar på sig dem.
Och behöver man sätta i resårband så brukar jag sprätta ett litet hål i mellan sömarna och sen trä in resårbandet och sen sprätter jag ett litet hål så jag får ut bandet och sen syr jag ihop bandets kanter.
Sen syr jag på min lapp så alla vet att det är jag som gjort dem (:
Sen trycker jag dit knappar på fickorna så att inte allt trillar ur dem.
Och sen är de färdiga att användas!

Hoppas verkligen att detta var begripligt. Blev ju en del bilder, men vill vara så tydlig som möjligt (: Och vill man sy utan fickor är det ju bara att hoppa över alla delar som har med fickorna att göra, är betydligt enklara att sy dem då. Men jag vet ju själv hur handikappad jag känner mig när jag inte har någon ficka att lägga mobilen i!
Hojta gärna om ni prövar att sy ett par harem med hjälp av denna steg-för-steg jag gjort, så jag får se hur era harem blev! (:
 

Kommentarer :

#1: My

Haremsbyxor är sååå mysiga! :D

Svar: Att de är! (:
Pän

skriven

Kommentera inlägget här :