pernillaskreativa.blogg.se - 4 saker att göra för att vara snäll mot miljön

4 saker att göra för att vara snäll mot miljön

Något som jag strävar mycket efter är att försöka minska mitt skadliga avtryck på miljön. Detta är något som är med mig i bakhuvudet genom varje dag! De flesta val jag gör är genomtänka med hur det i slutändan påverkar vår kära moderjord. Så jag tänkte dela med mig av 5 saker som man kan göra som är snällt mot moderjord och som inte är så svårta att lyckas genomföra. För jag tror att en anledning till att många inte göra bra miljöval är för att det är för enkelt att stanna kvar i hur man alltid gjort, men man måste inte göra en helomvändning, utan kan börja göra för vana att gör en liten sak, och när den vanan är självgående så kan man börja fasa in en ny vana!
Jag har tänkt mycket på detta under några år nu, men har verkligen blivit extra mycket det senaste året och ännu lite extra när jag börjat vara i Tolarp.

Så här kommer min lista med 4 saker som är snälla mot miljön:
 1. Tygkasse. Ha alltid med dig en tygkasse eller två i väskan, jackfickan, bil.. osv. För oavsätt om det är mat, kläder, böcker eller något annat du ska köpa så är det så mycket bättre att ta dina saker i din tygkasse än att få/köpa en plastkasse från butiken. Plus att man kan välja precis hur ens egna tygkasse ska se ut! Själv trycker jag egna mönster på tyg och syr kassar av!
  Och skulle jag någon gång komma på att jag behöver köpa någon litet extra i matbutiken (för det är sällan jag köper något annat) och jag glömt mina tygkassar hemma, ja då bär jag helt enkelt sakerna i famnen.
   
 2. Sortera ditt skräp. Vi har 3 sorteringstunnor i källaren där vi sorterar plast, kartong, glas/metall. Och vi sorterar mer eller mindre alla plast, kartong, glas och metall som kommer innanför vår dörr i dessa tunnor. Detta har resulterat i att vår soptunna inte hinner fyllas mer än knappt 1/3 innan tömning, vilket sker varannan vecka. Kontra innan när soptunnan han bli full till varje tömning. Och tunnorna passar vi på att ta med oss att slänga när vi ändå ska handla.
  Detta är lite både i miljösyfte och ekonomiskt syfte som vi sorterar, eftersom vi bor i hus och betalar per kg när de hämtar soporna, som vi lika väl kan lämna själva på återvinningen när vi har vägarna förbi.
  Men kan vi återanvända något av det som är tänkt att soteras så gör vi det, som t.ex. glasburkar som man kan använda till hur mycket som helst!

 3. Köp på second hand. Jag skulle säga att av våra möbler hemma så är 90% ärvda eller köpta på second hand och har kostat oss mindre än 10.000:-. Detta ä möbler som fyller ett hus med 5rum och kök.
  Och sen jag började leta böcker på second hand så består min bokhylla av 1/3 böcker som är köpta begagnade.
  Kläder köper jag mer eller mindre inte, eftersom jag syr den själv istället.
  Man kan verkligen hitta ALLT på second hand.
  Och lämna in era saker ni inte längre vill ha till second hand. Eller sälj dem på loppis. Jag sorterar ganska ofta bland saker och rensar bort sådant jag inte använder eller längre vill ha kvar och antingen säljer jag på någon FB-loppis eller lämnar till en second hand.
   
 4. Skaffa en sopborste och skyffel. Jag har inte dammsugit på flera veckor nu och det är så skönt!! Jag hatar den där förbaskade dammsugaren. Sen fastnar i allt, och blir galen varje gång jag ska försöka dammsuga i trappan. Plus att katterna blir livrädda varje gång jag startar dammsugaren.
  Var på jakt efter en sopborste och skyffel vid flera tillfällen när jag var på second hand, men utan att hitta någon. Men helt otippat fick jag både boste och skyffel av min styvfar i alla hjärtans dag-present. Han hade ingen aning och att jag varit på jakt efter detta, och jag tror bestämt att jag var gladaste över min present.
  Sparar både på miljön och mitt humör!
Vad har ni för tips på vad som är snällt mot vår moderjord? (:
 
 
 

Kommentarer :

#1: Fredrikapåvinden

Jättebra tips! Jag gör allt utom att äga en sopborste. Har också varit på jakt efter en men inte hittat någon.. Några tips jag har är att inte slänga sånna små 1-literspåsar och liknande utan istället diska ur dem, hänga på tork och återanvända. Små brödkanter som blivit torra kan du fortsätta torka och sedan mixa så får du eget ströbröd och av surnad mjölk kan du göra pannkakor. Det va några tips från mig. Ha en finfin måndag! <3

Svar: Åh tack själv för dina tips! Jag har kommit in i en period då jag gör hasselbackspotatis, typ varannan dag, och till det behövs lite ströbröd. Perfekt att återanvända brödkanterna till ju :D Detsamma!<3
Pernilla Einarsson

skriven

Kommentera inlägget här :